Hoe om te gaan met Gen Z en Gen Y?

Bij Recruiters House weten we dat het aantrekken van toptalent veel meer is dan alleen sourcen en het invullen van openstaande vacatures. Het gaat erom dat je begrijpt wat verschillende generaties drijven en hoe je als organisatie kunt inspelen op hun behoeften. Wat is nou het verschil tussen generatie Z en generatie Y? Hoe bereik en communiceer je richting deze generaties? Vragen die beantwoord zullen worden in deze blog!

Waarom zijn deze verschillen zo belangrijk?

Het begrijpen van wat Gen Z en Gen Y verwachten van hun werkplek, stelt organisaties in staat om aantrekkelijke werkplekken te creëren. Het aanpassen van je communicatie richting deze generaties kan helpen om toptalent aan te trekken én nog belangrijker te behouden. Het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur die deze waarden weerspiegelt, bevordert de groei en innovatie. Door te weten wat deze generaties motiveert, kun je gerichter werven en efficiënter gebruik maken van je middelen, wat kan leiden tot kostenbesparingen en een snellere invulling in vacatures.

Het belang van een gezonde bedrijfscultuur

Het is hoog tijd dat werkgevers zich bewust worden van het belang van een gezonde bedrijfscultuur. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 62% van de werkenden de bedrijfscultuur binnen een organisatie belangrijker vindt dan de werkzaamheden zelf. Bovendien hecht 41% van hen waarde aan het imago van een bedrijf bij het kiezen van een baan. Werkgevers moeten dus beseffen dat werknemers niet alleen geïnteresseerd zijn in hun taken, maar ook in de sfeer en waarden van het bedrijf.

Deze verschuiving in prioriteiten is niet beperkt tot een specifieke leeftijdsgroep. Zowel mannen als vrouwen hechten waarde aan de bedrijfscultuur en het imago van de organisatie. Het is een algemene trend die aantoont dat werknemers op zoek zijn naar meer dan alleen een salaris.

Gen Z – 1996 tot 2010

Gen Z zoekt naar werkgevers met een duidelijke en oprechte maatschappelijke betrokkenheid. Ze willen zich verbinden met organisaties die actief bijdragen aan positieve veranderingen in de wereld. Diversiteit en inclusie zijn thema’s waar deze generatie grote waarde aan hecht, zo ook op de werkvloer. Ze willen dat hun werkgever diversiteit niet alleen omarmt, maar er actief naar streeft om een inclusieve cultuur te bevorderen. Ook digitale vooruitgang is een veelbesproken onderwerp onder deze generatie. Gen Z is namelijk opgegroeid in een tijdperk van digitale innovatie en verwacht daarom dat hun werkgever de nieuwste technologieën en tools toepassen of er in ieder geval voor open staan. Ze zoeken naar bedrijven die efficiënt en technologisch vooruitstrevend zijn.

Gen Y – 1980 tot 1995

Transparante communicatie, openheid en eerlijkheid zijn kernwoorden voor Gen Y. Ze willen weten waar het bedrijf naartoe gaat en hoe hun werk daaraan bijdraagt. Daarnaast zoekt deze generatie een werkgever die kansen biedt voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit omvat mogelijkheden voor training, mentorschap en loopbaanprogressie. Ook moet er een goede werk- privé balans zijn voor deze generatie. Zij zoeken voortdurend naar het juiste evenwicht tussen deze twee, flexibele werktijden en mogelijkheid voor remote werken, zijn hier onderdeel van.

In een tijd waarin het aantrekken en behouden van toptalent essentieel is, is het begrijpen van de verschillende behoeften en waarden van Generatie Z en Generatie Y van onschatbare waarde. Door te investeren in een inclusieve bedrijfscultuur en aan te passen aan de communicatie voorkeuren van deze generaties, kunnen organisaties niet alleen talent aantrekken, maar ook behouden. Door te blijven evolueren en inspelen op de behoeften van deze dynamische groepen, kunnen bedrijven gedijen in een steeds en snel veranderende arbeidsmarkt.