Hoe schrijf je een
overtuigende vacaturetekst?

Het vinden van de perfecte kandidaat voor een openstaande vacature kan alleen een uitdaging zijn, vooral in een arbeidsmarkt met toenemende vacature aantallen en lage mobiliteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt en potentiële kandidaten aantrekt in plaats van ze naar de concurrentie te sturen? Het begint allemaal met een doeltreffende vacaturetekst.

Stap 1: Vacature intake

Een goede vacaturetekst begint met een gedegen intake. Je gaat in gesprek met de vacaturehouder en/of een medewerker met dezelfde functie. Tijdens dit gesprek verzamel je essentiële informatie over de functie die je wilt vervullen. Zorg ervoor dat je voldoende inzicht hebt voordat je begint met schrijven. Voor tips over een goede vacature intake neem contact op door te bellen naar … of mailen naar …

Stap 2: Functietitel

De functietitel is het eerste wat de kandidaat ziet en waar iemand op zoekt. Zorg er daarom voor dat deze zowel pakkend als duidelijk is. Verplaats je in de kandidaat en bedenk welke functietitel zij zouden gebruiken in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan helpen om gebruik te maken van Google Trends om te zien op welke functietitels het meeste wordt gezocht.

Stap 3: introductie

Binnen enkele seconden moet een potentiële kandidaat beslissen of de vacature interessant genoeg is om verder te lezen. Geef diegene dus meteen een reden om verder te lezen. De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden in de eerste drie à vier zinnen is: Waarom is deze functie beter dan vergelijkbare posities elders?
Het belangrijkste is om saaie of voor de hand liggende openingszinnen te vermijden, denk hierbij aan: ‘’Wij zijn op zoek naar een recruiter bij onze zorgorganisatie’’ Kies eerder voor iets als: ‘’Binnen de wereld van de zorgsector, waar kwalitatief personeel goud waar is, zijn wij bezig met vernieuwende wervingsstrategieën en daar kun jij als recruiter jouw steentje aan bijdragen’’

Stap 4: Functie inhoud

Nu je de aandacht hebt, is het tijd om de kandidaat te overtuigen waarom deze functie binnen jouw bedrijf de moeite waard is. Beschrijf bijvoorbeeld hoe een typische werkdag
eruit ziet en welke verantwoordelijkheden bij de rol horen. Houd in gedachten dat verschillende doelgroepen verschillende aspecten van de functie belangrijk vinden, dus stem
je tekst hierop af.

Stap 5: Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Wist je dat 40% van alle potentiële kandidaten zich eraan stoort als er geen salaris staat benoemt in de vacature en dat zelfs 20% afhaakt als ze het salaris niet direct zien. Het is ontzettend belangrijk om na te gaan wat jouw doelgroep interessant vindt en dit laat je dan ook terugkomen in de vacaturetekst. Daarnaast is het belangrijk om ook vakantiedagen, ORT/OVV en reiskostenvergoeding toe te voegen in de vacaturetekst, zodat het zo specifiek mogelijk is. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, vakantiegeld, een 13e maand, auto/laptop/telefoon van de zaak, opleidingsbudget etcetera zijn enorm aantrekkelijk om te benoemen. Hoe meer en specifieker je ingaat op wat je te bieden hebt, hoe meer je je onderscheidt ten opzichte van andere werkgevers.

Stap 6: Functie-eisen

Vermeld alleen de eisen die werkelijk van belang zijn. Te veel eisen kunnen potentiële kandidaten ontmoedigen om te solliciteren. Dit is vooral relevant in een krappe arbeidsmarkt. Overweeg welke competenties essentieel zijn voor de functie en beperk de lijst tot het noodzakelijke, maximaal 6 bullet points. Zorg er altijd voor dat de lijst aan functie-eisen korter is dan dat wat je te bieden hebt.

Stap 7: Organisatie en werksfeer

Werksfeer kan wellicht ook benoemd worden in de arbeidsvoorwaarden maar is leuk om ook terug te laten komen in de organisatiebeschrijving. Vertel kort over wat jouw organisatie doet, hoeveel mensen er werken en belicht daarna het team van de potentiële kandidaat. Vermijd hierbij clichés als: ‘’ je komt te werken in een leuk team’’ maar omschrijf hoeveel collega’s iemand krijgt, wellicht heeft het team zelf nog een leuke quote voor in de vacaturetekst.

Stap 8: Call-to-action

Een doeltreffende call-to-action is van groot belang in je vacaturetekst. Moedig de lezer aanom te solliciteren en beschrijf duidelijk de sollicitatieprocedure. Maak het contact opnemen voor vragen zo eenvoudig mogelijk, bijvoorbeeld door het toevoegen van een contactbutton zoals een whatsapp optie. Door deze stappen te volgen, kun je een overtuigende vacaturetekst schrijven die de juiste kandidaten aanspreekt en helpt bij het aantrekken van toptalent voor jouw organisatie. De eerste stap naar toptalent is gezet!